Verleidingen, ze zijn overal

Vol enthousiasme ben je een aantal weken geleden gestart met een gezonde leefstijl. Het gaat je eigenlijk heel makkelijk af, je hebt meer energie, het voelt niet eens als volhouden.

Maar dan gebeurt er iets waardoor jij even helemaal de controle kwijt bent. Alles wat je de laatste weken moeiteloos hebt kunnen laten staan, verdwijnt in jouw mond….

Herkenbaar?!

Er zijn bepaalde verleidingen waarbij de kans op een terugval groter is om in je oude gewoontes terug te vallen.

Negatieve gevoelens

Negatieve gevoelens kunnen leiden tot een terugval. Denk aan boosheid, verdriet, frustratie of vermoeidheid. Je hebt slecht geslapen en alles gaat mis. En dan loop je langs die kast waarin die zak chips ligt…..

Conflicten met andere mensen

Wanneer je ruzie hebt met je partner of je kinderen luisteren niet, dit kan natuurlijk ook enorm negatieve gevoelens oproepen. Wanneer jij een echte emotie-eter bent, zijn dit situaties waarin jij echt de controle kunt verliezen.

Sociale druk

Je omgeving kan ook een trigger zijn. Mensen vinden het leuk en gezellig wanneer je meedoet met eten en drinken. “Doe niet zo ongezellig, eentje kan toch wel?”

Gezelligheid

Eten wordt ook vaak geassocieerd met gezelligheid. Het is weekend en je zit gezellig met vrienden in de tuin, daar horen hapjes bij. Je dochter is geslaagd voor haar zwemdiploma, daar hoort gebak bij. Als dit een keer gebeurt, dan is het niet zo erg. Maar voor je het weet is het bijna elk weekend feest.

Ga voor jezelf eens goed na wat jou verleidingen zijn, zo kun je je beter voorbereiden op deze situaties. Vraag jezelf af wat jij nodig hebt om deze situaties beter te doorstaan.

Een voorbeeld uit de praktijk, tijdens een sessie kwam het volgende probleem ter sprake:

Al enige tijd komt een client bij mij en het gaat haar heel goed af om haar leefstijl positief te veranderen. Er is alleen één probleem dat steeds opnieuw terugkomt.

Tijdens verjaardagen van familie en vrienden wordt haar altijd gebak aangeboden en vindt ze het heel moeilijk om nee te zeggen. Voor haar voelt het dat de jarige het gebak speciaal voor koopt. Wanneer zij nee zegt, is het voor haar een blijk van ondankbaarheid naar de jarige toe.

Ze heeft het zelf een oplossing gevonden:

Op het moment dat ze de uitnodiging voor een verjaardag krijgt, geeft zij gelijk aan dat ze geen gebak hoeft. De jarige kan er direct rekening mee houden, dat zij geen gebak hoeft en zij hoeft geen nee meer te zeggen.

Wat zijn jouw verleidingen? Schrijf ze op en bedenk er een oplossing voor. Het zal de eerste keer echt niet gelijk goed gaan, maar je leert ervan en de volgende keer gaat het al een stuk beter.

Wil jij nu ook graag aan het werk om een gezondere leefstijl te krijgen, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Vraag een “Word een Slimme Eter Sessie” aan ik help je graag vrijblijvend verder

PS. Ken je misschien iemand die dit artikel ook waardevol zou vinden? Ik zou het erg leuk vinden wanneer je dit artikel wilt delen.