Stoppen met roken

Ik moet iets bekennen. Sinds afgelopen december was ik weer begonnen met roken…. Vorig jaar al eens af en toe een sigaretje tijdens een feestje, maar na de feestdagen was ik toch echt weer verslaafd.

Gezellig meeroken

Het is zo raar, je hebt totaal geen behoeft aan sigaretten, en zomaar tijdens een feestje neem je het besluit; laat ik eens “gezellig” meeroken. Op het moment dat je die sigaret aansteekt is hij totaal niet lekker, maar je rookt hem toch op en denkt bij jezelf. Dat is mooi, ik vond het niet lekker, dus ik zal ook niet zo gauw verslaafd raken.

Wederom verslaafd

Er komen meer feestjes en tijdens deze feestjes rook je gezellig met anderen mee, maar dan komt de feestmaand december. Heel veel feestjes achter elkaar en je wilt ook niet steeds van een ander roken, dus je koopt zelf een pakje. Deze rook je uiteraard niet helemaal leeg, maar bewaar je voor andere feestjes. Het pakje ligt in de la en je hoort het bijna roepen. Ach wat maakt 1 zo’n sigaretje overdag nu uit. Alleen als de kinderen op school zitten. Al gauw rook je er meerdere op een dag en ben je wederom verslaafd. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan! Hoe dom kun je zijn….. Wanneer ik rookte voelde ik mijn been opspelen en ik kreeg het ook benauwd, maar de gedachte dat ik mijn sigaret niet meer mocht roken.

Stoppen met roken

stoppen met rokenToen besloot ik om toch weer het boek van Alan Carr te gaan lezen: “Stoppen met roken”. Ik gaf mezelf er 2 weken voor (de meivakantie). In het begin een hoofdstuk per dag (uitstelgedrag), maar in het laatste weekend van de vakantie moest het boek toch echt uit. Op zondag 8 mei heb ik het boek uitgelezen en om 21.30 uur heb ik mijn laatste sigaret gerookt. Het is echt waar, wanneer je dit boek leest, is die laatste sigaret heel vies.

Energie weer terug

De eerste paar dagen heb ik wel wat ontwenningsverschijnselen gehad, maar minimaal. Een keer of 10 kwam de gedachte omhoog: Ik wil een sigaret…. Om een stapje achteruit te doen en mezelf van een afstandje te kunnen bekijken, zei ik dan tegen mezelf: ik heb de gedachte: ik wil een sigaret. Daarna: ik merk dat ik de gedachte heb; ik wil een sigaret. Op dat moment zei ik: Je hebt geen sigaret nodig, je bent gestopt met roken. Dit helpt mij enorm. Ook ben ik begonnen met schrijven in een geluksboekje. Wanneer ik een gedachte heb, dan schrijf ik dit gelijk op. Of het nu een mooie of een nare gedachte is. Nu, bijna 10 dagen later, merk ik dat de gedachten naar een sigaret echt op de achtergrond raken. Mijn energie is weer terug, en ik voel me frisser.

Volgens het boek moet je jezelf beloven NOOIT meer te gaan roken, deze belofte kan ik niet aan mijzelf doen. Ik weet niet wat de toekomst mij gaat brengen, maar ik hoop met heel mijn hart dat ik NOOIT meer de behoefte zal hebben om een sigaret aan te steken.

Dit was een zeer persoonlijk verhaal dat ik graag met jullie wil delen. Heb je zelf ook ervaringen of heb je een mening dat je wilt delen, dat mag in het commentaarveld hieronder.

 

Groeten Joyce