Pompoen hoort bij de herfst

De ‘r’ is weer in de maand en dat betekent dat de herfst zijn intrede weer gaat doen. Een echte groente die hoort bij de herfst is de pompoen!

De pompoen is een vruchtgroente, die van oorsprong voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Je zou het misschien niet zeggen, maar de pompoen is familie van de komkommer, augurk en courgette. Deze vruchtgroenten behoren officieel Curcubitacea-familie: de komkommerachtige.

 

Soorten

Iedereen kent de grote oranje reuzepompoen, maar er zijn heel veel verschillende soorten. Wij kennen vooral de kleinere soorten bekend en er zijn steeds meer verschillende soorten in bij de groenteboer, supermarkt en markten te vinden.

Denk bijvoorbeeld aan de winterpompoen (bleekoranje met wasachtige schil), de spaghettipompoen (langwerpig, bleekgeel, langdradig vruchtvlees), de pattison (wit en ovaal) en de eikelpompoen (hartvormig, donkergroen met oranje vlekjes).

 

Vezels en vitamines

In Nederland kennen wij de pompoen nog niet zo lang als een eetbare vruchtgroente, wij gebruikten hem nog vooral als decoratie.

Dat pompoenen ontzettend gezond zijn, begint nu ook in Nederland langzaam door te dringen. De pompoen bevat weinig calorieën, maar heel veel vezels! Dit is natuurlijk hartstikke goed voor de spijsvertering. Pompoen is ook rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E.

De oranje pompoen bevat ook nog een heel veel bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is goed voor de huis, maar helpt ook goed om goed te zien. Een tekort aan vitamine A kan namelijk leiden tot drooge ogen en een verstoord nachtzicht.

 

Schoonmaken en bereiden

Van de pompoen hoef je bijna niets weg te gooien.

Het is belangrijk om een pompoen goed te wassen, want je kan hem met schil en al klaarmaken. Na het wassen halveer je de pompoen en snij je de pompoen in schijven. Je verwijderd de draden en de pitten met een lepel of een mesje.

Je kan de pompoen in blokjes snijden. Tijdens de verhitting wordt ook de schil mooi zacht waardoor je hem gewoon kan eten. Reken voor het koken of roerbakken van een pompoen op een bereidingstijd van ongeveer vijf tot tien minuten.

 

Pompoenpitten

Ook pompoenpitten zijn erg gezond, ze versterken namelijk de blaas en de prostaat. Nu is er dus de mogelijkheid om de overgebleven pompoenpitten schoon te maken. Je moet dan de draden verwijderen, ze wassen en daarna op een schone theedoek laten drogen op de verwarming. Na twee dagen zijn ze ongeveer goed gedroogd en dan kom het geduldige werkje. Elk zaadje moet je open snijden met een mesje. Je haalt het witte omhulsel ervan af en dit gooi je weg, de kern is eetbaar.

Ook kan je de pompoenpitten laten drogen en het jaar erop planten in je tuin. Minder werk en zo heb je volgend jaar je eigen pompoenentuin

 

Ook zin gekregen om iets te maken met pompoen?

Probeer deze pittige pompoen-paprikasoep eens, een echt aanrader!

pompoensoep