Gedragsverandering kost tijd en energie, maar is het meer dan waard! 

Afvallen is meer dan alleen maar minder eten en meer bewegen. Als dat zo zou zijn, dan was er ook geen overgewicht. Dan waren er geen vrouwen die jaar in, jaar uit op dieet zijn en elke keer weer terugvallen in hun oude gewoontes.  

Je zal je oude gewoontes moeten veranderen, je leven moeten aanpassen en kijken wat bij je past. Je ingesleten gedragsroutines moeten aanpassen en dat is heel erg lastig. Veranderen kost tijd en energie. Het levert vaak ook ongemak op en kan het gevoel van verlies veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat je een natuurlijke weerstand krijgt tegen verandering. 

Wij mensen zijn ervoor gemaakt om de weg van de minste weerstand te kiezen. Dit is veilig en vertrouwd. Veranderingen leiden tot onzekerheid en daar houden wij niet van. Als we iets doen, dan moet het ons wel iets opleveren. Het liefst op korte termijn, want dit is meetbaar. Denk maar aan de reep chocolade, die geeft je op het moment zelf een fijn gevoel. Gedragsverandering is niet op korte termijn meetbaar. Dit is de reden waarom veel mensen het moeilijk vinden om te veranderen.  

Hoe kan jij je gedrag veranderen?
De eerste opdracht die mijn cliënten altijd van mij krijgen is: Denk eens goed na over je intentie en motivatie. Dit is zo belangrijk om op papier te zetten, dit is je noodzaak, van hieruit ga je aan het werk.  

Intentie
Wat zou je willen veranderen aan jezelf of aan je leven? Zijn er bepaalde gevoelens waar je mee worstelt? Is er iets in je gedrag dat je graag zou willen veranderen? Wat zijn je wensen en je dromen? Het is zo belangrijk om precies te weten wat je wilt. 

Motivatie 
Waarom wil je dit veranderen of waarom denk je dat dit je moet veranderen? Dit zijn twee verschillende vragen. Als jij wílt veranderen, dan komt het vanbinnen. Dit is iets wat jij heel graag wilt. Wanneer je dénkt dat je moet veranderen, dan kan het vanuit je omgeving komen. Bijvoorbeeld een huisarts die zegt dat het beter is als je wat gewicht verliest. Op dit moment wordt het al moeilijker om de verandering door te maken. 

Oude patronen omzetten in nieuwe patronen 
Om te veranderen zal je je dagelijkse routines moeten veranderen. Oude patronen moeten verdwijnen en hiervoor komen nieuwe patronen in de plaats. Zorg er wel voor dat de nieuwe patronen net zo aantrekkelijk zijn als de oude patronen, dan zal je de minste weerstand voelen. 

Heb je nog iets extra’s nodig om het haalbaar te maken? 
Zorg ook dat wanneer je nieuwe patronen bedenkt, dat het ook haalbaar is. Heb je er alles voor in huis of zal je nog extra dingen moeten aanschaffen? Misschien moet je een nieuwe lunch box om extra’s mee te kunnen nemen. Of heb je wandelschoenen nodig om drie keer in de week een mooie wandeling te maken. Denk er goed over na. 

En als laatste: Herhalen! Zonder herhaling ontstaan er geen nieuwe patronen. Dit kost tijd en vooral energie, maar is het meer dan waard! 

Heb je hulp nodig om je oude patronen te doorbreken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek 

Deel dit met je vrienden 

Donderdag 27 augustus, 2020
Volg mij op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *