Gedachten kunnen je echt in de weg zitten.

Gedachten - spiegelbeeld

Een gedachte is een gedachte, jij bent niet die gedachte!

Als je voor de spiegel staat en je kijkt naar jezelf, wat zie je dan? Wat denk je dan? De eerste gedachten die door je hoofd schieten zijn vast de dingen die je minder mooi vindt aan jezelf. ‘Jeetje wat een dikke buik’ of ‘die benen zien er toch ook niet uit’. Herkenbaar?!

Voor mij is dit heel erg herkenbaar. Jaren heb ik zo voor de spiegel gestaan en om eerlijk te zijn, ik betrap mezelf er nog wel eens op.

Ik vond het vreselijk om mezelf in de spiegel te bekijken of mezelf te zien in een winkelruit. Foto’s die van mij gemaakt werden, werden gewist. Eigenlijk maakte ik alle foto’s, want dat was voor mij het meest veilig.

Hoe ik mezelf zag

Een paar jaar geleden moest ik van een therapeut voor de spiegel gaan, mega confronterend…. Ze vroeg mij om haar te vertellen wat ik allemaal lelijk vond aan mezelf. Mijn eerste reactie was: ‘Heb je even, hahaha?’ En daar ging ik:

 • Mijn mega buik
 • Mijn dikke kop
 • Die reet mag er ook zijn
 • En die vadsige armen……

Zie je hoe ik er een extra dimensie aan wist te geven…. Ik wist mezelf altijd heerlijk naar beneden te halen. Ze wilde dat ik dit negatieve oordeel, die negatieve gedachten over mijzelf, ging omzetten in een neutraal oordeel… Dit vond ik best lastig, want ik had het natuurlijk al zo’n lange tijd op deze manier benoemd.

 • Mijn zachte buik
 • Mijn ronde gezicht
 • Mijn ronde billen
 • Sterke armen

Door op een neutrale manier naar mijzelf te kijken werd het allemaal al iets minder erg dan dat het was. De volgende opdracht was om nu de mooie punten van mijn lijf te benoemen. Dit vond ik een stuk lastiger, want ik had nooit lang genoeg voor de spiegel gestaan om ze te zien.

 • Mijn ogen
 • Mijn blonde haar
 • Mijn neus

Tot slot moest ik mijn mooie eigenschappen benoemen….. Ook dat vond ik erg lastig, maar ik kon er gelukkig een paar opnoemen.

 • Lief
 • Zorgzaam
 • Goede moeder

Als extra opdracht kreeg ik mee dat ik deze oefening thuis regelmatig moest gaan doen. In het begin op vaste dagen, zodat ik ook zeker wist dat ik het regelmatig deed. Nu nog steeds doe ik deze oefening met regelmaat. Niet zo vaak meer als toen, maar toch…

Wat het me heeft gebracht

Wat heeft het me gebracht? Ik ben meer van mezelf gaan houden, ik vind mijzelf weer mooi, ik zie weer wie ik echt ben! Mijn negatieve gedachten zijn hierdoor meer naar de achtergrond verdwenen. Hierdoor ben ik ook weer beter voor mezelf gaan zorgen, want zeg nou zelf. Ik ben het toch helemaal waard om goed voor te zorgen?

Ik daag jou ook uit

Ik daag jou uit om deze oefening ook eens te gaan doen:

 • Ga voor die spiegel staan
 • Benoem eerst de punten die jij lelijk vind aan jezelf
 • Geef deze punten nu een neutraal oordeel
 • Benoem de punten die je mooi vind aan jezelf
 • Benoem je mooie eigenschappen

Doe dit regelmatig, bijvoorbeeld om de dag, en je zal merken dat je heel anders naar jezelf gaat kijken, je gaat je echte ik weer zien en je gaat steeds meer van jezelf houden….

Laat je me weten wat je van deze oefening vindt en of het je ook meer zelfliefde heeft gebracht? Ken jij iemand die ook wel wat zelfliefde kan gebruiken? Deel dan deze blog en gun het haar ook.

Zou jij ook weer een gezonde relatie met eten en jezelf willen? Dan nodig ik je uit voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of dit is wat bij jou past!

Ja, dat wil ik

Liefs Joyce

Dinsdag 1 december, 2020
Volg mij op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *